4+1 tip pro nádhernou štědrovečerní tabuli

4+1 tip pro nádhernou štědrovečerní tabuli

Pro většinu rodin je večeře na Štědrý den tím NEJdůležitějším v roce. Prozradíme vám, co byste skutečně neměli opomenout, abyste si ho náležitě užili.

Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v úplně něčem jiném.


1. Rodina plus jeden
Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu navíc pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí (byť správně byste si měli odkládací prostor připravit předem, může jím být třeba pojízdný servírovací stolek).

2. Stolečku, prostři se
Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Zkrátka tak, aby se ani nesmekal, ani nepřekážel při konzumaci. Jedinečnost daného večera podpoří ubrus z damašku, třeba ubrus Carlo ornament s krásnými vytkávanými žakárskými vzory od českého výrobce Veba. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun (tvarem připomíná šálu) a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená barva. Na stole by rovněž neměl chybět některý ze symbolů Vánoc, například ozdoby na stromeček. Zda budou skleněné nebo čokoládové, to už je na vás.

  1. Počet chodů
    Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, což jsou první dva chody. Co by mělo následovat poté? Podle Gabriely Špůrové ze společnosti Veba je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýra, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.
    (více v boxu – Štědrovečerní chody)
  2. Kdo obsluhuje
    Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí? Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. „Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor,“ říká Gabriela Špůrová.

    5. Bez tepláků
    Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete dík tomu či těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.


box
3x u ubrousku
* Látkový ubrousek by měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií podporuje slavnostní ráz tabule.
* Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte (na krk si pověste raději něco na ozdobu, třeba korále).
* Po ukončení stolování tento ubrousek položte vedle talíře, i když jíte doma.

box
S čím to nepřehánět
* Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře, samozřejmě položené na sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře „nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
* Nepřehánějte to ani s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní, včetně přípitku, se podává zvlášť.
* Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře přesně v tom pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.

Box: Štědrovečerní chody:
Sedm chodu symbolizuje sedm dnů v týdnu:
1. Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den v roce.
2. Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co zvolí na štědrovečerní tabuli.
3. Předkrm – může být i houbový kuba.
4. Polévka – může být rybí, houbová, vývar.
5. Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje.
6. Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
7. Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky, chlebíčky.
Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce, aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *